Reakce na zprávy v médiích

26.10.2017 18:45

Starosta Dobřejovic jde proti občanům

26. 10. 2017 11:46

V Dobřejovicích, 26. října 2017. Občané v Dobřejovicích u Prahy v referendu odmítli výstavbu betonárny. Výsledek je pro obec závazný. „Starosta má výsledek referenda respektovat, namísto toho jej zpochybňuje a zastrašuje občany případnými žalobami," říká zastupitel Dobřejovic Martin Sklenář (SNK Moderní Dobřejovice).

Téma výstavby betonárky v Dobřejovicích, které leží v těsné blízkosti Průhonického parku, vře již několik měsíců. Starosta Jiří Kappel a místostarosta Jan Krejčí (oba SNK Dobřejovice občanům) jsou hlavními aktivními zastánci výstavby betonárny od samého počátku. „Tato výstavba je zcela v rozporu s programem, se kterým vstupovali do voleb v roce 2014 v němž uvádějí, že nepřipustí další megalomanské stavby v okolí obce s cílem nezvyšovat dopravní, hlukové a prachové zatížení obce,“ připomíná zastupitel obce Martin Sklenář. „Navíc nesouhlas s výstavbou, právě z důvodu zhoršeného životního prostředí, zcela jasně vyjádřili občané Dobřejovic v říjnovém referendu,“ dodal Sklenář.

Starosta Jiří Kappel se svými vyjádřeními do médií snaží zpochybnit výsledky referenda tím, když uvádí, že referendum bylo postaveno na lživých informacích z řad některých občanů Dobřejovic. Svými vystoupeními zastrašuje občany obce případnou žalobou ze strany investora, společnosti České štěrkopísky spol. s.r.o. na náhradu milionových škod. Současně také zamlčuje informace o tom, že projekt výstavby betonárny nemá doposud zajištěno zásobování technologickou vodou pro výrobu betonu, což je pro provozování projektu klíčové. Investor je již majitelem pozemku a má vydané stavební povolení na sklad štěrku a písku, který je v souladu s platným územním plánem. "Vyzýváme starostu, aby zajistil vůli občanů z referenda.

Jakákoli žaloba na náhradu škody je zcela vyloučena, protože investorovi žádná škoda nevznikla," uzavřel Martin Sklenář, zastupitel obce Dobřejovice. Jednání starosty Kappela v Dobřejovicích je nekonzistentní. Na jedné straně se snaží blokovat výstavbu komerční zóny v Čestlicích, kdy poukazuje na negativní dopady, které občanům hrozí, a současně podporuje výstavbu betonárny na druhém konci obce.

Zpět